• Sydämellinen asiakaspalvelu
  • Paketti matkaan 1-2 arkipäivän sisällä
  • Toimituskulut 6,80€
  • Sydämellinen asiakaspalvelu
  • Paketti matkaan 1-2 arkipäivän sisällä
  • Toimituskulut 6,80€

Ihon mikrobiomi - Kehon suojamuuri

Mikrobeja esiintyy ihmisen iholla sekä limakalvoilla ja niillä on supertärkeä tehtävä puolustusjärjestelmän kehittymisessä. Ihon mikrobiomi ylläpitää ihon terveyttä estämällä taudinaiheuttajia eli pahis mikrobien lisääntymistä iholla.

Oireilevalla iholla mikrobit ovat epätasapainossa, jolloin yksittäinen pahis mikrobi on päässyt lisääntymään iholla taudin aiheuttajaksi.

Mikrobit = bakteerit, sienet ja virukset

Bakteerit, sienet ja virukset = ihon normaalifloora

Mikrobiomi = ihon normaalifloora + perintötekijät

"Mikrobit on hyviksiä ja pahiksia"

Iho – kehomme suurin elin

Ihomme tärkeimmistä tehtävistä on antaa suojaa ulkoa tulevia ärsykkeitä vastaa. Ihossa on useita solukerroksia, joista uloin on orvaskesi ja sen alapuolella oleva verinahka. Näiden alla on ihonalaista rasvaa. Ihosoluun tarrautunut mikrobi viestii solun kanssa, vaikuttaen solun toimintaan. Mikrobit käyvät vilkasta keskustelua keskenään ja välittävät viestejä ihon pinta kerroksesta - syvimpiin ihon kerroksiin saakka.

Orvaskesi rakentuu keratinosyytti soluista. Ihokerrosten tuottamat rasvat muodostavat ns. tiilimuurin pintakerrokseen, joka ehkäisee veden haihtumisen iholta. Verinahka koostuu mm. sidekudoksesta, verisuonista, imusuonista. Näistä sidekudos tekee ihon joustavaksi ja lujaksi. Sen keskeisiä rakenneosia ovat kollageenit ja elastiini. Kollageeni muodostaa tukiverkon, joka estää ihoa repeytymästä. Elastiini puolestaan vastaa ihon kimmoisuudesta ja palautumisesta venytyksen jälkeen.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma eli Eczema atopicum on krooninen ihotauti. Atooppisen ihottuman taustalta löytyvät ihon suojamuurin eli läpäisyesteen heikentyminen ja ihon immuunijärjestelmän heikentyminen. Atooppisen ihottuman keskeisimpiä oireita ovat kuiva- ja kutiseva iho.

Tutkimuksien mukaan atooppinen ihottuma ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö kulkevat usein käsi kädessä. Atooppisen ihon hoitoon voidaankin suositella kasviöljyjä, jotka sisältävät iholle hyödyllisiä Omega- rasvahappoja. Lisäksi kehon rentoutumista ei voida liikaa korostaa osana atooppisen ihottuman hoitoa.

Kokeile: Luonnollisista ja rauhoittavaa Kehäkukka - tai Kamomilla ihoöljyä.

Klikkaa linkki:

Akne iho

Akne ihon ongelmana on talinerityksen lisääntyminen ja talirauhasten liikasarveistuminen. Siitä seuraavat talirauhasten tukkeutuminen ja ihon tulehtuminen, jonka Propionibacterium acnes - bakteeri aiheuttaa. Aknen puhkeamiseen vaikuttaa yleensä myös hormonitoiminnan heilahdukset ja muutokset. Myös suoliston huonolla mikrobikannalla ja Omega-3 rasvahappojen puutteella uskotaan olevan negatiivista vaikutusta akneihoon.

Akneihon hoidossa tärkeintä on rauhoittaa ihon pinnallinen tulehdus, suojata ihoa ja erityisesti kosteuttaa ihoa. Akneihoa ei tulisi pestä liian voimakkailla tuotteilla, sillä se saattaa lisätä ihotalin tuotanto entisestään. Akneiholle suositeltava vaihtoehto voisi olla puhdas kasviöljy, joka jäljittelee ihon omaa rasvaa.

Kokeile: Luonnollista Rosmariini iho-öljy, Vihreä savi saippuaa ja savi kasvonaamiota.

Klikkaa linkit:

"Ihoa suojaavan rasvakerroksen puuttuessa, iho saa signaalin puolustautua"

Rosacea

Ruusufinni eli rosacea on yleinen ihosairaus, jota esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Ruusufinniä on eri tasoista, mutta yleisin oire lienee äkillisesti lehahtava iho-oire ns. flush. Muita oireita ovat pintaverisuonten laajentuminen ja näppylät ihossa. Rosacean oireita pahentaa stressi ja lämpötilojen vaihtelut. Ruusufinni-iho on usein kuiva ja herkästi ärtyvä.

Suosi ihon hoidossa herkälle iholle tarkoitettua luonnonkosmetiikka. Valitse ihoa rauhoittavia tuotteita ja vältä ihoa voimakkaasti stimuloivia tuotteita. Käytä kosteuttavia, vahvistavia, rauhoittavia ja herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Helli ihoa lempeästi kosteuttavilla naamioilla viikoittain. Käytä aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Kokeile: Villiruusu seerumia ja 100% luomuruusu kasvovettä.

Klikkaa linkit:

Ikääntyvä iho

Iän myötä iho ohenee ja sen toimintakyky heikkenee. Ihon suojamuurin eli läpäisyesteen luontaisten rasvojen määrä vähenee, jonka seurauksena iho kuivuu herkemmin. Kuivuessaan iho voi alkaa oireilla esim. kutista ja tulehtua. Ikääntyessä ihon elastaani eli ihon kimmoisuus vähenee ja iho rypistyy. Rypyt näyttäytyvät verkkomaisia ja pääasiassa matalina. Ihastuttavat silmänurkkien naururypyt, otsan ja suun ympäristön rypyt ovat puolestaan lihastoiminnan aiheuttamia juonteita.

Iän tuomia muutoksia iholla voi kuitenkin hidastaa. Suosi ihonhoidossa herkän ihon anti-age hoitotuotteita ja kosteuta ja kosteuta ihoa. Käytä aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on 30-50. Kun haluat suojata ja hoitaa anti-age ihoa, valitse tuotteita, jotka sisältävät A-, C-ja E-vitamiineja, antioksidantteja ja polyfenoleita. Näitä superfoodeja ihollesi tarjoilee oliiviöljy.

Kokeile: Villiruusu kasvovoidetta, Villiruusu seerumia ja 100% luomuruusu kasvovettä.

Klikkaa linkit:

Herkkä iho

Herkän ihon suojamuuri voi olla heikentynyt, josta puuttuu ihoa suojaavia rasvoja. Herkän ihon hermopäätteet ovat yliherkkiä ja vapauttavat tulehduksia aiheuttavia aineita reaktiona ulkopuolelta tuleviin ärsykkeisiin. Iho on ikään kuin ns. ”hälytystilassa”. Reaktion seurauksena herkän ihon tyypillisiä oireita ovat ihon polttelu, pistely ja kutina.

Kokeile: Kosteuttavaa kasvo kylpyä Manteliöljyllä.

Klikkaa linkkiä:

Pintakuiva iho

Pintakuiva iho kaipaa kosteutta! Valitse pintakuivalle iholle tymäkkää tehokosteutusta. Villiruusu seerumi sisältämät Omega-rasvahapot hoitavat, kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Evergetikon luonnolliset ja laadukkaat oliiviöljy pohjaiset tuotteet ovat superfoodia jokaiselle ihotyypille. Kokeilemalla löydät oman lempituotteesi, näiden ihastuttavien luonnon herkkujen joukosta.

Kokeile: Villiruusu tai Rose De Mai seerumia ja tehosta vaikutusta Oliivi - kasvovoiteella.

Klikkaa linkit:

"Luonnonkosmetiikka on loistava vaihtoehto kuivalle ja ärtyneelle iholle"

villiruusu-evergetikon-lilla - dittany
italian olkikukka- evergetkon-lilla-dittany
rosmariini-evergetikon-lilla-dittany

Lähteet: M.Varon. 2020. Elävä Iho, Duodecim. 2021.