• Sydämellinen asiakaspalvelu
  • Paketti matkaan 1-2 arkipäivän sisällä
  • Toimituskulut 6,80€
  • Sydämellinen asiakaspalvelu
  • Paketti matkaan 1-2 arkipäivän sisällä
  • Toimituskulut 6,80€
Jasmin
Laakerinlehti
Neroli

Yliherkkyys - tuoksut & iho

Hajusteallergia

Hajusteet ovat tavallisia allergisen kosketusihottuman aiheuttajia. Hajusteita on muun muassa monissa kosmetiikkatuotteissa ja pesuaineissa. Hajusteisiin liittyvä kosketusallergia ilmenee ihottumana niillä ihoalueilla, jotka altistuvat hajustetuille tuotteille. Hajusteiden aiheuttama kosketusihottuma on eri asia kuin tuoksuyliherkkyys.

Kosketusihottumat

Nopea ihoallergia ilmenee nokkosihottumana parinkymmenen minuutin kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa. Nopeassa allergiassa kosketuskohtaan tulee kutinaa, punoitusta ja nokkospaukamia. Paukamat häviävät 15–30 minuutissa.

Hidas allerginen kosketusihottuma ei oireiden perusteella erotu muista ihottumista. Hidas allerginen reaktio ilmenee viiveellä, yleensä 1–7 päivää sen jälkeen, kun allergiaa aiheuttava aine on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Hitaassa kosketusihottumassa oireilu alkaa yleensä kutinalla, jonka jälkeen iholle voi ilmestyä punoitusta, lievää turvatusta ja pieniä vesikelloja tai näppylöitä.

Hajusteiden aiheuttama kosketusihottuma on eri asia kuin tuoksuyliherkkyys. Tuoksuherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa hajusteille.

Tuoksu herkkyydellä tarkoitetaan oireilua kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia, jonka laukaisee suhteellisen tavanomaiset tuoksut ja hajut. Allergia- ja astmaoireet eivät kuitenkaan ole tuoksuherkkyyttä. Tuoksuherkkyys on poikkeava tapa reagoida ympäristön tuoksuihin ja hajuihin. Tuoksuille oireilua pidetään aivojen herkistymisenä, jolloin tavanomaisetkin aistimukset voivat tuntua hyvin voimakkaina.

Eteeriset öljyt

Kasvien tuottamat eteeriset öljyt ovat hyvin aromaattisia yhdisteitä, jotka voivat koostua monista eri tuoksu komponenteista. Aitoja aromaattisia yhdisteitä jäljitellään ja niiden avulla luodaan synteettisiä korvikkeita aidoille tuoksuille. Synteettisistä tuoksuista puuttuvat aromaterapeuttiset vaikutukset ja molekyylit voivat käyttäytyä ns. peilikuvana – enantiomeeri. Tämän seurauksena jotkut tuoksu allergikot, jotka ovat allergisia synteettisille tuoksuille, voivatkin sietää aitoja eteerisiä öljyjä.

Lähde: M.Varon.2020.Elävä Iho., www.allergi.fi.